Wbrew opiniom wygłaszanym przez „szamanów XXI wieku” stężenie cholesterolu i cały profil lipidowy mają znaczenie dla zdrowia. To nie znaczy, że mechaniczne obniżanie cholesterolu (całkowitego) lub jego transporterów (frakcji) przynosi korzyści zdrowotne — co do tego wcale nie ma pewności. W skład profilu lipidowego wchodzi cholesterol całkowity, [...]
Poziom cholesterolu jest jednym ze wskaźników mówiących o ryzyku wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Do jego obniżania stosuje się zarówno interwencje polegające na wprowadzeniu specjalistycznej diety (ewentualnie wspomaganej suplementacją) i indywidualnie dostosowanego programu aktywności fizycznej, ale także interwencje [...]
[...] dla zdrowia. Ignorują przy tym fakt, iż tłuszcze to potężna rodzina odrębnych związków, z których każdy wywiera inny wpływ na zdrowie, stan zapalny, ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu czy trójglicerydów. Skąd czerpać Omega-3? Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, [...]
Hipercholesterolemia, czyli stan, w którym poziom cholesterolu we krwi przekracza normy, jest czynnikiem znacząco zwiększającym ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Do najważniejszych czynników wpływających na regulację gospodarki lipidowej organizmu zalicza się dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście [...]
Stosowanie niektórych leków na obniżenie cholesterolu to pewnego rodzaju plaga, która wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wlicza się w to na przykład zaburzenia hormonalne, czy niedobory witamin. W wielu przypadkach, zanim sięgnie się po leki na receptę warto skorzystać z nieco bardziej naturalnych i bezpieczniejszych metod. [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
[...] poważnych chorób, w tym cukrzycy typu II. W jego skład wchodzi nadmierny obwód talii (powyżej 90 cm u mężczyzn), wzrost trójglicerydów ≥150 mg / dl, spadek transportera cholesterolu HDL, nadciśnienie, glukoza na czczo powyżej 100 mg/dl. Wystarczy, że u danej osoby zidentyfikuje się trzy, z pięciu problemów. Białko serwatkowe może regulować [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] chociaż zdaje sobie sprawę, że niektóre zdania moga brzmieć nie do końca po "polskiemu". Oryginalny tekst znajduje sie pod tym adresem: http://thehealthyskeptic.org/cholesterol-doesnt-cause-heart-disease/ ----------------------------------------------------------------- Wszyscy jesteście bez wątpienia zapoznani z popularną hipotezą na [...]
[...] zdemonizowane przez specjalistów „tłuszczofobów” od zdrowia oraz przez media. Ludzie wierzyli, że diety te, na skutek wysokiej podaży tłuszczu, prowadzą do wzrostu poziomu cholesterolu i chorób serca. Jednakże, czasy się zmieniają.. Od roku 2002, przeprowadzono ponad 20 badań u ludzi, związanych z dietą low-carb. Niemal w każdym z nich wyniki [...]
[...] o niespotykanych walorach. Zawiera fitocydy, środek bakterio- i grzybobójczy, ma działanie przeciwrakowe, odmładza i rege-neruje organizm, czyści arterie i likwiduje złogi cholesterolowe. Cebula - konserwuje uzębienie (fluor), jest doskonałym środkiem profilaktycznym i leczniczym. Jedyne przeciwwskazanie to nadczyn-ność tarczycy. [...]
[...] raka i innych dolegliwości. Równocześnie, doktorzy ci pokazują, że standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu - oparta na konsumpcji kurczaków i ryb - redukuje poziom cholesterolu tylko o 5%. Zalecane zmiany podstawowych wskazań dietetycznych dla Amerykanów przedłożone dla: Doradczego Komitetu ds. Kierunków Dietetycznych, Departament of [...]
[...] jedzenia. Definicja czyste jedzenie zależy od grupy osób, jaką zapytasz: Wegetarianie: mięso zwierząt. Weganie: Wszystkie produkty zwierzęce. USDA: tłuszcze nasycone, cholesterol, czerwone mięso, jaja, tłuszcze trans. Paleo: nabiał, oleje rafinowane, cukier, alkohol i niektóre warzywa. Itd. Ciekawostka: Co w przypadku, jeśli jaja czy same [...]
[...] śródbłonek wyścielający tętnice od wewnątrz przed uszkodzeniem. Witaminy i fitozwiązki neutralizują ataki wolnych rodników na ścianki naczyń, osłaniają przed utlenieniem cholesterol i lipidy obecne we krwi, zmniejszają wewnątrznaczyniowe stany zapalne, hamują agregację płytek krwi; a w konsekwencji zapobiegają inicjacji i rozwojowi miażdżycy. [...]
[...] przeprowadzona jest w kobiecych jajnikach, niewielkie ilości produkują jądra i kora nadnerczy. Estrogen zarządza gospodarka lipidową, podnosi HDL ( dobry) a obniża LDL (zły) cholesterol. Ginekomastia, czyli powiększenie gruczołu sutkowego, może być spowodowana nadmiarem progesteronu jak i estrogenu. Może dojść w wyniku nadmiernego rozwoju [...]
[...] 5 - 250 gram filetu z ryby, warzywa 9.Czy jedzenie jajek szkodzi? No własnie to pytanie bardzo czesto padalo na tym forum a wiec: Żółtka jaj są bardzo bogatym źródłem cholesterolu w naszej diecie. Czyli z wychodzi na to że jeżeli chcemy uniknąć chorób związanych z dużym stężeniem cholesterolu, powinniśmy wyeliminować jajka z naszej diety. [...]
[...] które piły do tej pory kawę na co dzień powinny zachować rozsądek i umiar w ilości wypijanych kaw, ale wcale nie muszą z niej całkowicie rezygnować. Kofeina a poziom cholesterolu Okazuje się, że w tym przypadku znaczenie ma rodzaj kawy. Otóż naukowcy na podstawie licznych badań wysnuli wnioski, iż picie kawy niefiltrowanej może znacząco [...]
[...] z tego plemienia stosują właśnie tę dietę (uzupełnioną krwią bydła, które hodowali). Jak się okazało, byli oni nie tylko bardzo szczupli, ale również mieli najniższy poziom cholesterolu, jaki kiedykolwiek stwierdzono u ludzi. Co więcej - praktycznie nie występowały wśród nich choroby serca. Masajowie jedzą tylko czerwone mięso popijane mlekiem, [...]
[...] z tego plemienia stosują właśnie tę dietę (uzupełnioną krwią bydła, które hodowali). Jak się okazało, byli oni nie tylko bardzo szczupli, ale również mieli najniższy poziom cholesterolu, jaki kiedykolwiek stwierdzono u ludzi. Co więcej - praktycznie nie występowały wśród nich choroby serca. Masajowie jedzą tylko czerwone mięso popijane mlekiem, [...]